Следвайте Гласове в ТелеграмПолският министър-председател Матеуш Моравецки засили критиките си към

...
Следвайте Гласове в ТелеграмПолският министър-председател Матеуш Моравецки засили критиките си към
Коментари Харесай

Моравецки: Искам да кажа на Зеленски никога повече да не обижда поляците

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Полският министър-председател Матеуш Моравецки ускори рецензиите си към думите на украинския президент Володимир Зеленски по време на изявлението на последния пред Общото заседание на Организация на обединените нации. Повод за напрежението стана разногласието сред двете страни, разразил се поради зърнената търговия, съобщи ДПА.

" Искам да кажа на президента Зеленски, че той в никакъв случай повече не би трябвало да наскърбява поляците, както направи оня ден при присъединяване си в Обединените народи ", сподели нощес Моравецки, представен от полската информационна организация ПАП и от Българска телеграфна агенция.

Поредното изостряне на риториката се случва единствено броени седмици преди полските парламентарни избори на 15 октомври.

Наскоро Европейската комисия реши да не продължава възбраната си за вноса на украинско зърно, която важеше за Полша, Унгария, Словакия, Румъния и България, отбелязва ДПА.

Впоследствие Полша, Словакия и Унгария взеха решение да работят независимо и да наложат свои лични ограничаващи ограничения с довода, че би трябвало да защитят земеделците си от конкуренцията на доста повишилия се импорт от Украйна.

Визирайки точно това решение на трите страни, Зеленски съобщи в Организация на обединените нации, че " някои в Европа разиграват политически спектакъл, като вършат от зърното трилър ", като визираше Полша.   " Може да наподобява, че те играят своята роля, само че в действителност те оказват помощ да се приготви сцената за московския артист ", добави украинският президент. 

Варшава пък отвърна със закана, че ще спре помощта с оръжие за Киев. После заканата бе смегчена от полския президент Дуда, който изясни, че министър председателят неверно са били изтълкувани думите на премиера Моравецки и става дума единствено за краткотрайно ограничаване, с цел да се концентрира страната върху своето въоръжаване.

Днес Моравецки удостовери, че Полша ще продължи да оказва помощ на Украйна с оръжейни доставки.

" Първостепенна задача на Европа би трябвало да бъде да се въоръжи и тя би трябвало да оказва помощ, като транспортира оръжие към Украйна ", добави Моравецки.

Моравецки акцентира, че Украйна се бори да отблъсне съветската инвазия - война, която се води в името на сигурността на Европа.

Логистичният разпределителен център Жешув в Югоизточна Полша работи и ще продължи да работи в съдействие със съдружниците, сподели той.

Инфо: dnes.dir.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР